2012. június 25., hétfő

Ma reggel sült puliszkát (kukoricakása sósan, wokban sütve) ettünk babos zakuszkával, paprikával, Bogi is!
Sárgabarackot tízóraizott, 3 szemet és kivételesen vettem egy perecet  a közelünkben lévő pékségben, ebből evett egy keveset mellé, mert elfogyott a házi kenyerünk, amit persze pótoltam, már sül is a sütőben.
Ebédre finomfőzeléket készítettem, barna rizst ettünk mellé.
Így készült: egy fej vöröshagymát kókuszzsíron megpirítottam, vegetát, sót, köményt, majorannát tettem rá és a kb. fél kg zöldborsót (Békés megyéből kaptuk, friss termés), majd 3 szál sárgarépát is belekarikáztam és vagy 8-10 apró szem újburgonyát. Míg főtt, napraforgót pirítottam, kb. egy jó maréknyit olaj nélkül, serpenyőben, és napraforgótejfölt készítettem, így: a napraforgómaghoz fél citrom levét öntöttem hozzá, pici sót, olivaolajat, vizet és kukoricalisztet. Mindezt krémesre botmixereztem.
A főtt zöldségekhez kevertem a tejfölt, egy kis kukoricakeményítővel kikevertem még a zöldségléből egy keveset és ezt is hozzáöntöttem, így lett krémes, sűrű a főzelék állaga és nagyon finom:-) Végül friss petrezselymet tettem még hozzá apróra vágva.
Barna rizzsel teljes értékű ebéd lett.
Persze a reggeli és az ebéd utáni szopizás is meg volt, az még egyelőre elmaradhatatlan.


2012. június 21., csütörtök

Bogi a héten kicsit náthás, másodszor életében. Így az étvágya sem az igazi.
Minden reggel szopizással kezdi a napot, aztán ma reggelire kukoricatejes tejbedarát evett, csak magában, pedig volt hozzá gyümölcs is, sárgadinnye, de nem kellett neki.
Almát tízóraizott, és egy kevés grahamlisztes burgonyás pogácsát, amiről még március elején írtam.
Ebédre durum orsó tészta volt cukkinis-paradicsomos szósszal, ebből eszegetett. Majd szopizott és még mindig alszik.
A szósz így készült: ismét egy tök méretű cukkini esett áldozatul:-), belsejét kikapartam, héjától megszabadítottam, kockákra vágtam.
Rengeteg fokhagymát (6 nagy gerezd), 1 vöröshagymát kókuszzsíron megpirítottam, rátettem a fűszereket (vegeta, majoranna, kömény, só) és a cukkinit, kevés vizen megpároltam, majd fél doboz paradicsompürét (kb. 3 dl-t) öntöttem hozzá, bazsalikommal, oragánóval, citromlével, barna cukorral ízesítettem tovább. Zalán barna rizzsel, mi most tésztával ettük.

2012. június 19., kedd

Békés megyei rokonainknak köszönhetjük, hogy sok paprika van itthon és hatalmas méretű cukkinik:-)
Így lecsót ettünk barna rizzsel ebédre, vacsorára pedig cukkinis "lepényt", Boginak is ízlett.
Így készült: egy tök méretű cukkinit lereszeltem nagy lyukú reszelőn, pár darab pici újkrumplit is ugyanígy, besóztam, vegetáztam, majd a levét kinyomtam, leöntöttem. Szerecsendiót, friss petrezselymet, kevés fokhagymát és vöröshagymát tettem hozzá és kukoricalisztet. Teflonos serpenyőben olaj nélkül aranybarnára sütöttem, forgattam. Kicsit szétesős lett, de azért élvezhető.

2012. június 17., vasárnap

Akadozik a blogírás. Igazából az a problémám, hogy sorra ismétlődnek az ételek, a receptek, mert ugye ez már a 4. hónap, 3800 megtekintéssel. Köszönöm!
Az elmúlt napokban is szinte csak ismételni tudtam volna magamat. (Zellerkrémleves, rakott kelbimbó, zöldbableves, barna rizs borsópörkölttel, stb.. volt terítéken.)
Így elhatároztam, hogy mostantól fogva csak az új recepteket írom le.

Pénteken készítettem kaporszószt, életemben először:-) Jó sok hagymát pirítottam három csokor kapor alá, rizstejszínt használtam a sűrítésre, kevés citrommal, sóval ízesítettem. Finom lett:-)
Petrezselymes újkrumplival ettük.

Ma spenótot ettünk tésztával. Reggelire pedig sült puliszkát sok paradicsommal, Boglárka is, ráadásul jóízűen:-), valószínűleg azért fogyott szépen, mert nem tettem mást az asztalra!

2012. június 11., hétfő

Tegnap ünnepeltük Boglárka 2 éves születésnapját a nagy családdal, igazából majd a héten tölti be a két évet.
Nagyon szép alkalom volt, Bogi is igen-igen élvezte!
Epres tejberizs koszorút készítettem torta gyanánt, hogy gluténmentes legyen és Zalán is ehesse, illetve Bogi amúgy is nagyon szereti a rizst.
Magdi húgomtól jött az ötlet egyébként:-) Köszönöm, Magdi!
Így készült:
1 bögre rizst 3x-os mennyiségű kukoricatejben nmegfőztem, barna cukorral édesítettem, 2 csomag Alnatura vaníliás pudingot készítettem, összekevertem a rizzsel, majd a koszorú formába rétegeztem eperrel, 2x ismételve a rétegezést.
Egy éjszakára, délelőtttre a hűtőbe tettem, majd kiborítottuk Zalánnal:-), növényi tejszínhabot tettünk a tetejére és eperszeleteket.
Boginak ízlett, és reméljük a többieknek is.


2012. június 7., csütörtök

Tegnap karfiolos napunk volt. Leves is készült, sok sárgarépával, burgonyával, petrezselyemzölddel és 1 fej karfiollal. Még ma is azt ettük.
Magdi húgom talált egy karfiol alapú pizza receptet (a Mézesélet blogon). Ezt is elkészítettem az alábbi módon (vegánosítottam):
Egy fej karfiolt nyersen aprítógéppel morzsára aprítottam. 1 marok lenmagpelyhet vízbe áztattam. Mindezt egy tálba öntöttem, tettem hozzá sót, szerecsendiót és borsikafüvet, majd fél doboz Joya szójás főzőkrémmel összekevertem. A felesleges nedvességet kinyomkodtam belőle, majd egy közepes méretű tepsit kiolajoztam és egyenletesen szétterítettem benne a masszát.
Készítettem feltétnek egy pizza szószt, egy doboz paradicsomsűrítményből, fűszerekkel, hagymával.
1 fej v.hagymát, 2 nagy gerezd fokhagymát megpirítottam kókuszzsíron, oregánót, bazsalikomot, citromlevet, barna cukrot tettem bele ízesítésnek. Kukoricakeményítővel sűrítettem.
Végül egy cukkinit (maradt a tegnapi wokkozott cukkiniból még nyersen, tegnap ezt ettünk, wokban készült tofuval, barna rizzsel) wokkoztam meg majornnával, sóval, és a készre sütött pizzára szórtam.
Előbb a karfiolos gluténmentes pizza-"tésztát" sütöttem meg kb. fél óra alatt 200 fokon, majd rátettem a szószt és így is sütöttem még úgy 10 percig.
Nekünk ízlett, Bogi meg sem kóstolta, ő a levesből kivett tésztát ette a pizza szósszal, sajnos 1-2 hete nem ízlenek neki a zöldségek:-((((