2012. július 29., vasárnap

Hamarosan megyek almakompótot főzni, mert a fogas balesetünk óta Boginak ez is kedvencévé vált!
Barna cukorral, fahéjjal, citrommal készítem.
Ma ebédre tartalmas levest főztem, betéttel, játszótéri recept:-) Reszelt répaleves:
Egy nagy fej hagymát kókuszzsíron megpirítottam, pici vízzel felengedtem, köményt, vegetát, sót, kevés majorannát tettem rá és rengeteg apróra reszelt sárgarépát. Amikor a répa megpuhult, 1doboz konzerv kukoricát jól megmosva tettem hozzá. Picit még főztem, felengedve vízzel.
Főztem külön barna rizst és betűtésztát is bele. Kinek mi a jó a családban:-)



Megjelent a Nyár ízei c. vegán szakácskönyv, a sorozat 3. része.
Szeretettel ajánlom, részletes info és rendelés Magdi húgom blogján:
www.magdireceptek.blogspot.com

2012. július 27., péntek

Szeretettel ajánlom, valamikor régen még én is részt vettem védőnőként, tanácsadást, hallásvizsgálatot tartottam.
Előadások, kóstolók, étkezési és vásárlási lehetőség, gyermekfelügyelet.

Még mindig érzelmileg megviselve a szopizás kényszerű befejezése miatt, de egyébként jól, napi 1x fejek még, Bogi segédletével:-) amit aztán két kortyolásra lehörpint a kicsi lány, kb. 70 ml anyatejet.
Jól tud enni, bár elöl nem rág, és puha ételeket kap.
Ma lecsót ettünk és ő is megette! Jobb étvágya lett, amióta nincsen szopizás napi 3-4x.
Apósom trükkjével készült a lecsó: 3-4 evőkanál barna cukrot tettem bele! Finom így, pikáns, igazán jó ötlet!
Rengeteg paprikát ( vagy 20 darabot, zöldet, pirosat, sárgát), 5-6 db paradicsomot 2 nagy fej vöröshagymán, 3-4 gerezd fokhagymán megfőztem, pici köménymaggal, pirospaprikával, 1 kis konzerv paradicsompürével, persze a hagymát kókuszzsíron pirítottam meg.Petrezselymet is aprítottam bele, fél marokkal, frisset.
Barna rizst főztem külön (1,5 bögre), majd összekevertem és még egy kicsit főztem. Apósom pont így készítette vasárnap, amikor várt minket a nyaralásból haza és Bogi nagyot evett belőle. Így vettem a bátorságot és ismét bejött:-) Most evett először lecsót életében, amit én készítettem, és jóízűen!

2012. július 25., szerda

Megérkeztünk a nyaralásból! Naponta 8-9 órát töltöttünk kint a szabad levegőn, egy csodaszép kis faluban, Bózsván. Lovacska, nyuszi, bárány és kecske mindennapi látványa színesítette az ottlétet és sok-sok kis pajtás! Bogi jól érezte magát, velünk együtt.
Utolsó este baleset érte: műanyag elöl zárt és lyukacsos papucsban sietett fürödni a faházunkból a vizesblokkba. Sajnos elesett és ráadásul a szájára... Két kis felső első-középső metszőfoga sérült, függőlegesen tört az egyik, vízszintesen a másik. Az első nap még tudott szopizni, de hétfő reggel óta nem tud, bibis a foga, ahogy ő mondja.
Jártunk fogorvosoknál, vagy 7 szakember tanácsát kérdeztük, és végül elsöprő arányban a fogmegtartás győzött! Nem húzatjuk ki a kicsi fogat, ami már sajnos el is mozdult a törés mentén, hanem várunk, reméljük, hogy beilleszkedik, beékelődik, megmarad.
A szívem szakad meg, hogy 2 napja nincsen szopi, de bele kell törődnöm. Kedves kolléganőimtől kaptunk kölcsön elektromos Medela mellszívót, ezzel fejek napi 1-2x, ahogy Bogi igényli és meg is issza.
Ő jobban viseli mint én:-) a szopi hirtelen elhagyását, naponta párszor belekéredzkedik az ölembe és próbálkozik, de rögtön megállapítja, hogy "bibi" és vagy lefejt tejet vagy kukoricatejet kér. És nagyon bújós lett, ami csodálatos:-)!
Hát ez van velünk.
Így Bogi puhára főtt rízst, babos zakuszkát, zellerkrémlevest puha kenyérbéllel vagy rizzsel eszeget, banándarabokat, kukoricatejet, kenyérbelet szilvalekvárral, ilyesmiket eszik szívesen.
Zárszó: a törött kis fogacskákat igyekezni kell megtartani, a maradó fognak készítik elő, tartják a helyet, ha csak lehet, hagyni kell, várni kell, mi most ebben vagyunk benne. Majd még írok róla.
Ja, és amint bekövetkezik a baleset, azonnal a szájba kell nyúlni és vissza kell illeszteni!
Én nem ezt tettem, mert dőlt a vér, és csak később vettem észre, hogy a fogacska is sérült...Akkor még nem csúszott szét, nem nyúltam hozzá, remélem nem lesz legközelebb, de akkor majd okosabb leszek.

2012. július 13., péntek

Idén is megrendezésre kerül  az Országos Vegetáriánus Fesztivál. Augusztus 25-26-án hétvégén tartják.
Részletes program itt található:
http://www.egeszsegvar.hu/reszletes-program

Ismét elutazunk, így júl.23-ig biztosan nem leszünk számítógép közelben:-) Mindenkinek jó pihenést kívánunk és napsütéses időt!

Boglárka már egy éves kora óta felnőtt módjára eszi a főtt kukoricát:-) Most, hogy újra itt a szezonja, minden nap főzünk és eszünk, mindhárman nagyon szeretjük:-)
Reggelire zakuszkás pirítós fogyott.
Ebédre durum tésztát evett Bogi paradicsomos-zöldséges szósszal, ízlett neki!(fagyasztott mexikói zöldségkeveréket hagymás alapon, vegetával, majorannával, köménnyel megfőztem, majd egy fél literes paradicsompürével, barna cukorral, citromlével és fűszerekkel (bazsalikom, oregánó) gazdagítottam.
Uzsonnára aszalt gyümölcsszeletet evett másfelet, epres-banánosat. Úgy örülök, hogy ismét jól eszik!
Persze a szopizás is megy, de már csak napi 3x.

2012. július 10., kedd

Hűha, jól eltűntünk:-) Mosonmagyaróváron nyaraltunk rokonaiknál, csoda jó időnk volt és egy kevésbé csoda jó vírusunk, ami minket meghánytatott, Bogi pelusait pedig telerakta:-(
Minden esetre vidáman értünk haza:-)
Még utazás előtt készült ez-az, ami lemaradt, most pótolom:
Parázs burgonyából készítettem tepsiben sült krumplit, így: a tepsit vékonyan kikentem olivaolajjal, a félbevágott burgonyaszemeket szépen elrendeztem benne:-), kevés olajat még öntöttem rá, megsóztam és betettem a sütőbe 35-40 percre sülni. Félidőnél megszórtam most épp kakukkfűvel, vöröshagymával és fokhagymával. Bogi ezt nem eszi, így neki sós vízben főztem meg a burgonyát, majd kukoricatejpor tettem hozzá és villával szétnyomkodtam, pürének szívesen megette.
Hozzá vörösbab saláta volt délben, este pedig tökfasírt.
A salátát konzerv babból készítem, jól átmosom vízzel, majd öntetnek citromlevet, olivaolajat, sót, fokhagymát, petrezselymet használok.
A fasírt is tepsiben sült, úgy mint a "töltelék", vagyis egyben sütöttem. Egy hatalmas tököt lereszeltem, kaprot, vöröshagymát (kókuszzsíron pirítva), barna rizslisztet, sót, petrezselymet tettem hozzá, persze kinyomkodva a lereszelt tökből a vizet. Összekevertem a hozzávalókat, olajjal kikent tepsiben aranybarnára sütöttem.
Ma zöldbab főzeléket készítettem burgonyával, petrezselyemzölddel és napraforgó tejföllel.
Bogi ebben a melegben inkább szopizik, mint eszik, úgyhogy délben még nem sokat evett belőle, pedig finom lett.