2013. január 30., szerda

Biztosan meglepő, ha azt írom, Bogi egy héten át SEMMIT sem evett, de érthető, ha hozzáteszem, hogy szegényem elkapta a hányós-hasmenős vírust, és most igazán beteg volt.
Gyermekorvos barátnőm mindennapos jó tanácsai mentettek meg bennünket a László Kórháztól és a kiszáradástól.
Hányással kezdődött egy éjszakán át, majd láz következett, végül 4-5 napig vizes hasmenése volt, írtózatos mennyiségben.
Ráadásul még köhögni is elkezdett és az orra is folyt, ezek most is megvannak, de már csak enyhén.
Ami segített: Humana Elektrolyt por kukoricatejben oldva. Ha nincs kukoricatej, nem issza meg a sós-banános vizet, így viszont szépen lassan beletörődött a kedvenc "kuritej" ízének átmeneti megváltozásába:-)
Persze Normaflore-t is kapott.

2013. január 18., péntek

Ma napraforgótejfölös zöldborsófőzeléket ebédeltünk gabonafasírttal. Tegnap a krumplis tésztába reszeltem egy kevés maradék füstölt tofut, nagyon jót tett neki:-)
Illetve még tegnap este sütöttem hajdinalisztből palacsintát, ami nagy sikert aratott. (karoböntettel, szilvalekvárral)
Receptet a mindmegette.hu-ról vettem, de majd le is írom, most sietek takarítani míg Bogi alszik.

2013. január 16., szerda

Ma Bogi kókuszzsíros pirítóst (házi kenyérből) reggelizett, ivott hozzá egy kis mandula-köles tejet (kb. 15 dkg mandula, 3-4 ek főtt köles, kevés kókuszreszelék és 1, 5 l víz a tejkészítő gépbe, majd forrón barna+vaníliás cukor).
Tízóraira most egy almát evett meg.
Ebédre tartalmas egytálétel volt: zellerkrémleves pirított kenyérkockával. Amikor levest főzök, főleg krémleveseket, akkor az olyan mintha főzelék volna, jó sűrű. Persze, mert most is több mint 1 kg zellert tettem bele, 6-8 szem burgonyát, 2 fej vöröshagymát, sót, köményt, natur vegetát, és a végén a botmixerezésnél egy doboz rizstejszínt (nem volt itthon Joya Finesse főzőkrém, pedig ez a "befutó", krémesebb, sűrűbb tőle a leves). Így is finom lett, olyannyira, hogy Bogi uzsonnája-vacsorája is ez lett egy tányérral, és persze holnapra is maradt bőven belőle. Kiegészítem majd tönkölytésztás krumplis tésztával, házi cékla salátával, és meg lesz a holnapi ebéd is:-) Persze Bogi még Apa hagymás sült puliszka vacsorájából is evett, újra jobb az étvágya:-)

2013. január 14., hétfő

Végre ismét eszik kölest a lány:-)! Most úgy, hogy édesen készítettem, növényi tejszínhabbal, őrölt mandulával, banánkarikákkal. Tudjátok, a köles az egyetlen lúgosító gabonaféle és egyben a legtöbb esszenciális aminosavat is ez tartalmazza, úgyhogy "fehérjebomba":-)

Továbbra is a sós ízek kedvelője inkább Bogi. Újból készítettem töltött paprikát de most paprika nélkül, a sütőben átsütöttem egy kicsit a "tölteléket", azt a bizonyos barna rizses, diós-hagymás-fűszeres kedvencét a kicsi lánynak (decemberi bejegyzés), persze paradicsommártással.

Kedvenc még az alma-birsalma mártás kukoricatejes-keményítős habarással és burgonyapürével, ha ezt kap, "kezet csókol" a drága:-)

Ma pedig másodszor a blogtörténetben rakott zöldbabos étel készítettem füstölt tofuból készült kőrözöttel.
(2 bögre barna rizs, 1 kg zöldbab fűszerekkel megfőzve (majoranna, vegeta, só, kömény), 1 kocka tofu, a natur is jó, de nem az volt itthon, hagyományosan kőrözöttnek elkészítve (hagyma, pirospaprika, só, kömény, víz a turmixoláshoz, kevés kókuzszsír), ezeket rétegeztem kétszer. Képet hamarosan teszek fel.

2013. január 6., vasárnap

Mostanában sok finomság készült, pl. zöldséges ragu barna rizzsel, cékla salátával (sok répa, burgonya, karalábé, hagyma, fokhagyma, majoranna, vegeta, kömény, só, zöldséget külön főztem, aztán a hagymás alappal kevertem, főzőlevet leöntve, így sűrű lett és finom:-).
Aztán sütőtökkrémlevest ettünk 2 napig barna rizzsel, ill. házi kenyérből pirítóssal (1 nagy s.tök felkockázva, 5-6 burgonya, 2 fej v. hagyma, vegeta, só, kömény, szerecsendió, kevés méz vagy barna cukor, Joya szójás főzőkrém, botmixer:-))
Ma fehér gyöngybabot készítettem tönköly kagylótésztával és ismét a nagy kedvenccel: a cékla salátával.
A gyöngybabot is külön főztem babérlevéllel, majorannával, vegetával, sóval, tárkonnyal, és a hagymás-fokhagymás-répás alappal kevertem.