2013. október 2., szerda

Nagyon rég nem írtam... Igazság szerint nem volt új étel ötletem, újra terítéken az alufóliában sült cékla, Bogi hatalmas megelégedésére...:-) és a zellerkrémleves és még mindig a barna rizses lecsó, az örök kedvenc, lencsehurka, birsalmamártás tört burgonyával, paradicsomos káposztafőzelék fasírttal (Vegabondos falafel, csicseris, gluténmentes), sütőtökkrémleves, szóval az ősz ízei:-))), stb...
Készítettem egyszer egy "macskabajuszt", azaz paradicsomos-mandulás pástétomot, mi ettük, Bogi meg sem kóstolta, pedig napi 6-8 szem mandulát biztosan megeszik, magában szereti.
Így készült: 1 kisebb fej vöröshagymát kókuszzsíron megpirítottam, ráöntöttem egy 360 g-os paradicsom pürét, bazsalikomot, kevés oregánót, mézet, kis citromlevet, himalája sót, majd 10 dkg őrölt mandulát és kicsit összefőztem. Ízletes és tápláló, Zalán kedvence:-)

Nehezebben megy a napi rutin, a 29. héten vagyunk, nincs nagyon ihletem főzni, egyre nagyobb a pocakom és benne a kicsi Legény:-)
Tanulságos számomra és Veletek is megosztom, hogy a terheléses vércukor eredményem miatt (120 perces cukor 1.93 mmol/l....) több fehérjét (glikémiás indexe: 0) kell fogyasztanom! Túl sok volt a szénhidrát és a hasnyálmirigyem ontotta az inzulint. Így most az alacsony glikémiás indexű táplálékok és a több fehérje a megoldás.
Így sokszor eszem joghurtot (kívánom is), hetente tojást és néha túrót, ill. a tofu is jó, amit amúgy is használunk. Bogi is eszi velem a joghurtot, van itt egy tejbolt, házi natur joghurttal, alján lekvárral, ilyesmit is veszünk, most hetente többször.
Bogi a tojást nem eszi továbbra sem, a túrót is inkább juhtúróként Zalánnal, erdélyi módra, alkalmanként.
Szóval úgy látszik, vannak életszakaszok (kisgyermekkor, várandósság) amikor a teljes vegetáriánus táplálkozás nem biztos, hogy megfelelő.