2012. szeptember 13., csütörtök

Kérdés érkezett, amit köszönök Juditnak!
Valahogy így szólt: Ha a kislányunk nem fogyaszt tejet és tejterméket, amiben sok a kalcium, akkor hogyan juthat hozzá a szervezete?
Elöljáróban hadd ajánljam a Mérlegen a vegetarianizmus könyvem erről szóló részeit: 48. 68. és 88. oldal:-)

A tejben és a tejtermékben lévő kalcium nem hasznosul jól a szervezetben, mivel a fehérje lebontási terméke savas közeget idéz elő, és ennek semlegesítésére a csontok meszet szabadítanak fel, a kalcium ugyanis hatékonyan képes lekötni és semleges kémhatású vegyületekké alakítani ezeket a savas kémhatású anyagokat.
Így a kalcium kioldódik a csontokból és vizelettel távozik az étrend kalciumot elvonó hatása miatt. (állati fehérjék)
Mit (t)ehetünk akkor?
teljes kiőrlésű gabonaféléket, szezámmagot, mákot, diót, mandulát, mogyorót, aszalt szilvát, fügét, szóját, szójatejet, lencsét, sárgaborsót, tökmagot, napraforgómagot, zabpelyhet, búzacsírát, tofut, sóskát, spenótot, brokkolit, kelbimbót, fejes salátát, petrezselymet, csicseriborsót, szárazbabot, gesztenyét, mazsolát, banánt.

Széles a tárháza a növényi kalciumban gazdag élelmiszereknek, fogyasszuk őket bátran!
Összefoglalóan: hüvelyesek, olajos magok, sötétzöld leveles  zöldségek, teljes gabonák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése