2013. május 2., csütörtök

A fehérjéről: míg több mint évvel ezelőtt a szakdolgozatomban (Mérlegen a vegetarianizmus, Oltalom, Bp. 2003) a fehérjekomplettálás elvét részleteztem mint tudományos álláspontot, addig ez az elmélet mára már meghaladottá vált. Lényege, hogy a 20 aminosavból az a 8 ún. esszenciális aminosav, amit kívülről kell bejuttatnunk minden nap a táplálékkal, lehetőleg egy étkezésen belül jusson be a szervezetbe. Lényege még, hogy az állati fehérjék tartalmazzák mind a nyolcat, a növényi fehérjék hiányosak, ezért a növényi étrendnél szükség van a komplettálásra, azaz a kiegészítésre minden nap. Komplett növényi fehérje hüvelyes + gabonaféle, ill. hüvelyes + olajos mag párosítással érhető el. (A hüvelyesek metioninban, a gabonák és olajos magok lizinben szegényebbek.)
Mondjuk az már ebből az elméletből is látszik, hogy a vegák is hozzájuthatnak a teljes értékű fehérjéhez, csupán nagyobb körültekintéssel kell lenniük, főként ha gyermekről, várandósról van szó.
Nagy gond tehát nem igen lehet ha az étrend változatos, de látszik, hogy hüvelyesféléket gyakran érdemes / kell fogyasztaniuk.

Nagyon szeretem Dr. Neil Nedley: Döntő bizonyíték c. könyvét, amit forgatva bővebb információhoz juthatunk a kérdést illetően.

Kiderül belőle, hogy a növényi táplálékok a szükségesnél sokkal több fehérjét tartalmaznak. Gyakorlatilag bármely zöldség- vagy gabonaféle a szükségesnél nagyobb mennyiségben tartalmaz a nyolcféle esszenciális aminosav bármelyikéből. Egy változatos növényi étrendnél nem lehet gond a fehérjebevitellel, nem szükséges az étkezéseknél komplettálni.
A gyümölcsök kevesebb fehérjét tartalmaznak, nyilván ha valaki csak gyümölcsön él, az bizony előbb-utóbb fehérjehiányos lesz.
Példák a szükségesnél több aminosavat tartalmazó táplálékokra: édesburgonya, barna rizs, paradicsom, tök, teljes kiőrlésű liszt, kukorica, zabpehely, fehér bab, spárga, brokkoli.... Meglepő, ugye?

Mi sem eszünk minden nap hüvelyesfélét, nem is kívánjuk és biztosan meg is terhelné az emésztőrendszerünket. Heti 2-3 alkalommal esszük. Tofut használunk tejföl helyett, szintén heti rendszerességgel  fogyasztjuk ( a szója mondhatni teljes értékű fehérje, metioninban kicsit szegényebb, de alapvetően a táplálkozástudományban is van, aki teljes értékűnek tartja), így "be vagyunk biztosítva" Bogi szempontjából is, akire jobban oda kell figyelnünk mint fejlődésben lévő szervezetre.

Most ennyit röviden, ha van hozzászólás, várom!

1 megjegyzés:

 1. Kedves Orsolya!
  Köszönöm ezt az értékes bejegyzést.
  Kb. két éve olvastam könyvedet, és már akkor is zavart az hogy a fehérje komplettálásnál mindig szerepelnie kellene hüvelyesnek is az étlapon. Mondtam is a páromnak hogy én képtelen vagyok minden nap hüvelyest enni(ő meg pláne:-)
  Szóval megnyugtatóak az új fejlemények hogy nem szükséges:-)
  Egyébként azt olvastam valahol, hogy nem kell egy napon belül enni komplettálva a fehérjéket, hanem elég 3-4 naponta találkozniuk az összes különböző esszenciális aminosavnak, merthogy a szervezet pár napig képes raktározni őket.

  VálaszTörlés