2013. január 6., vasárnap

Mostanában sok finomság készült, pl. zöldséges ragu barna rizzsel, cékla salátával (sok répa, burgonya, karalábé, hagyma, fokhagyma, majoranna, vegeta, kömény, só, zöldséget külön főztem, aztán a hagymás alappal kevertem, főzőlevet leöntve, így sűrű lett és finom:-).
Aztán sütőtökkrémlevest ettünk 2 napig barna rizzsel, ill. házi kenyérből pirítóssal (1 nagy s.tök felkockázva, 5-6 burgonya, 2 fej v. hagyma, vegeta, só, kömény, szerecsendió, kevés méz vagy barna cukor, Joya szójás főzőkrém, botmixer:-))
Ma fehér gyöngybabot készítettem tönköly kagylótésztával és ismét a nagy kedvenccel: a cékla salátával.
A gyöngybabot is külön főztem babérlevéllel, majorannával, vegetával, sóval, tárkonnyal, és a hagymás-fokhagymás-répás alappal kevertem.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Orsi,
    örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Kislányunk, Janka most 14 hónapos. Azt szeretném kérdezni, vajon adhatok-e neki nagyobb mennyiségben általam csíráztatott magokat, pl. hajdinát. Válaszodat előre is köszönöm. Gabi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi,
    köszönöm a kérdésed! A csírákról annyit tudok írni, hogy kisdedkorban mértékkel érdemes bánni velük a magas rosttartalmuk és az emésztést, felszívódást nehezítő, gátló anyagokat tartalmazó tulajdonságuk miatt (pl. vas, kalcium felszívódás), ezért szerintem a gabonákat inkább hőkezeld, de persze nem mindennaposan és kevesebbet adva el tudom képzelni (pl. egy kisebb maréknyit)a csírákat, pl. mi a mungóbabcsírát szeretjük, magas fehérje és vastartalma van, gyerekeknek is ajánlott, de persze nem minden nap és kisebb mennyiségben. Szóval Jankának inkább ne add a hajdinacsírát nagy mennyiségben, inkább főtt hajdinát ha elfogadja, és persze néha "mehet" a csíra is, csak nem nagy mennyiségben. Üdvözöl:Orsi

    VálaszTörlés