2013. március 5., kedd

Írtam régebben arról, hogy rendszeresen szedünk B12-vitamin tablettát, most Bogi átmenetileg vasat is, a hányós-hasmenős betegsége óta.
Meggyőződésünk és tapasztalatunk az, hogy a vegetáriánus, és a vegán=teljesen növényi (szinte teljesen vegánok vagyunk, eltekintve a havi 1-2 házi tojástól vagy kb. 2 pohár joghurttól) étrend nem jár hiányállapotokkal tudatos tervezés esetén.
Várandósan is közel vegán módon étkeztem, szoptatás alatt is, és Boglárka is így eszik. Jelenleg 13 kg, 90 cm és 2, 5 éves múlt. Időközönként lehet szükség vas pótlásra (ez a vegyes étrenden élőkre is ugyanúgy igaz), és az igazán sarkalatos pont a a B12-vitamin.
Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egy teljes értékű vegán étrend (kisgyermekkorban inkább a némi savanyított tejterméket és esetleg tojást is tartalmazó) kielégít minden tápanyag szükségletet (fehérje, kalcium, vas, B6-vitamin, D-vitamin, cink).
Magyar dietetikusok véleménye egy szakmai lapból:
"A jelenlegi irodalmi adatok szerint elméletileg a jól megtervezett, szakszerűen összeállított szemi-vegetáriánus, lakto-ovo-vegetáriánus és vegán étrend egyaránt megfelelő lehet minden életszakaszban. A vegán étrend kizárólag speciálisan dúsított táplálékok, valamint vitamin- és ásványianyag-kiegészítés (vas, kalcium, B12-vitamin, s főként elégtelen napfényellátottság esetén D-vitamin) alkalmazása mellett elfogadható."
Az idézetben szereplő kalcium bevitelről már régebben írtam bejegyzést (2012. szeptember 13. csütörtök), most a B12-vitamin következik:-)
Miért "kakukktojás" a B12-vitamin?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése