2013. március 5., kedd

Miért fontos vegán táplálkozás esetén a B12-vitamin pótlás?
Jelenlegi ismereteink szerint a B12-vitamin nem található meg növényekben. Az emberi bélcsatornában élő baktériumok ugyan előállítják azt a vitamint, de úgy tűnik, hogy ez a felszívást végző bélszakasz utáni bélszakaszon történik.
Hiányában vészes vérszegénység és visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás lép fel (a tünetek a raktár kiürülési idő, 2-3 év után jelentkeznek!).
Nem minden földrészen jelent a B12-vitamin ekkora "problémát", vagyis odafigyelést, kívülről való bejuttatást, mert pl. Indiában, ahol sok a vegetáriánus és nincsenek olyan jó higiénés viszonyok, nos ott a B12-vitamint az ételt szennyező mikroorganizmusok előállítják. (A B12-vitamint csak baktériumok tudják előállítani.)
Felmerült a kutatókban, hogy a szerves trágyán növekvő növényeken található B12-vitamin, dr. Mozafart (Svájc) azt találta, hogy a szerves trágyán növekvő árpában, szójababban, spenótban jelen van a vitamin.
Több kísérletre van azonban még szükség ennek tényleges igazolására és egyelőre nem tehet mást a növényi étrenden élő ember, mint hogy beviszi a B12-vitamint a szervezetébe kívülről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése