2012. március 29., csütörtök

Bogi a kedvencét ette ma, spenótos tésztát. Erről már írtam, nem ismétlem.

Tavaly októberben a Baba Magazinban megjelent egy cikkem a vega babatáplálkozásról.
Ebből idézek egy bekezdést, arra való bizonyítékul, hogy egy gyermekorvos is vélekedhet pozitívan a vega babatáplálkozásról, sőt a vegánról is,  pedig ez a gyermekorvos nem más, mint a híres Benjamin Spock doktor!


Mit mond Spock doktor? 
(Spock doktor csecsemő és gyermekgondozása c. könyv, Medicina, Bp. 2005)
A neves gyermekgyógyász így fogalmaz könyvében: „Míg korábban amellett érveltünk, hogy a gyerek étrendje bőségesen tartalmazzon húst és tejterméket, ma már tudjuk, hogy jobb, ha tápanyagait növényi eredetű ételekből szerzi be - a zöldségféléknek, a magvaknak, a hüvelyeseknek és a gyümölcsöknek kell a táplálkozás középpontjában állniuk. Ezekben megvan mindaz, amire a gyereknek a növekedéshez szüksége van, és nincs bennük a számtalan panaszt okozó koleszterol és állati zsiradék”. Az ismert szakorvos úgy véli, a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem zavarja a gyerek növekedését és fejlődését. 
Spock szavaival Reisinger Orsi, védőnő mélyen egyetért – ő kicsi kora óta vegetáriánus, és gyermekét is erre az életmódra, étrendre neveli. „Szintén vega férjemmel együtt tudományos és bibliai-hitbeli alapon is meggyőződtünk ezen étrend egészségvédő, betegség megelőző hatásáról, így gyermekünk számára is ezt tartjuk a legjobbnak. Nyilván több idő és energiaráfordítást igényel tőlünk, de biztosak vagyunk benne, hogy testi-lelki egészsége érdekében megéri.” 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése